måndag 14 maj 2012

tacopaj


Häromdagen lagade jag en tacopaj från "LCHF för familjen". Den blev jätte god och jag hade i champinjoner istället för morötter vilket blev jätte gott. Gjorde även en egen tacokrydda vilket är bättre än den du köper i affär och faktiskt tycker jag denna är godare!

Receptet är från början till 4 småpajer men jag gjorde en vilket gick lika bra.

Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g kylskåpskallt smör, tärnat
1 ägg

Fyllning:
1 gul lök
1 morot (jag hade champinjoner)
1 vitlöksklyfta (jag hade två, älskar vitlök)
1 röd paprika
3 msk smör
400 g köttfärs
1 msk tomatpuré
1-2 msk tacokrydda
salt

Äggstanning:
3 ägg
2 dl créam fraiche
2 dl riven ost
salt och peppar

Basilika
(jag använde min egen sådda, lyxigt)

Börja med fyllningen. Riv lök och morot grovt. 
Riv vitlöken på den fina sidan och tärna paprikan smått.
Bryn smöret och stek färsen tillsammans med tomatpurén. Om tomatpurén får bryna en liten stund på hög värme försvinner den lätt bittra smaken. Tillsätt det rivna och stek ytterligare tre minuter. Krydda med tacokrydda och salt.

Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Tillsätt smör och ägg. Blanda ihop degen med händerna. Tryck ut degen i pajformar med fuktade händer. Ställ in formarna i kylskåp ca 30 minuter, då sjunker de inte ihop under gräddningstiden. Förgrädda skalet ca 5 minuter i 200 grader. Fortsätt med äggstanningen

Vispa ihop ägg, créam fraiche och salt. Krydda med salt och peppar.

Fördela tacofärsen i hela pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Toppa med basilika!


Tacokrydda:
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Blanda ihop alla ingredienserna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar